Bokrijk - BKRK

Bokrijk staat reeds jaren garant voor de expertiseontwikkeling van vakmanschap, technieken en de toepassingen ervan in het museum. Met BKRK - ‘bokrijk brandmerkt’ wil het ook de hedendaagse relevantie van al dat vakmanschap aantonen en steunen.

Wat heeft het vakmanschap van vroeger ons vandaag te vertellen? Hoe laten eigentijdse vakmensen zich inspireren door oude vakmanschappen en technieken? Maar ook: hoe wordt het vakmanschap getransformeerd door nieuwe technologieën? Die vragen staan centraal in het project 'bokrijk brandmerkt'. Vertrekkend vanuit het verleden werpen we een totaal nieuw licht op het heden en de toekomst van vakmanschap.

Naast de toepassingen in het museum wordt er ook jaarlijks een BKRK-award uitgereikt. De voorbije jaren organiseerde Bokrijk reeds de BKRK-awards voor leder, keramiek, hout en brood. Waar er vorige jaren gezocht werd naar een merchandising product voor de museumshop ligt de focus met VAKlab anders. VAKlab, sinds 22 maart 2018 gevestigd in het Kasteel van Bokrijk, is een draaischijf rond vakmanschap en ondernemerschap en steunt vakmensen in hun weg om (een betere) ondernemer te worden. Deze lijn wordt doorgetrokken naar de nieuwe BKRK-award. De focus ligt meer dan ooit op ondernemerschap. Hedendaagse relevantie, duurzaamheid en het gebruik van nieuwe technieken.