Ontdek de 10 geselecteerden voor de BKRK-award #Textiel!

Begin 2019 lanceerde VAKlab de BKRK-award #Textiel. Voor de BKRK-award #Textiel zijn we opzoek naar een creatieve ondernemer met een passie voor textiel die door middel van een product, project, dienst of onderzoek het authentieke vakmanschap textiel in al zijn facetten kan tonen. Het vakmanschap textiel mag dus in de brede zin van het woord omvat worden.

We kregen 57(!) originele en boeiende inschrijvingen binnen. Het was dus zeker geen gemakkelijke keuze voor de jury om 10 geselecteerden te kiezen. Uit deze 10 genomineerden zal er uiteindelijk de beste vakman/ vakvrouw verkozen worden. De finale uitreiking zal plaatsvinden bij Fosbury & Sons te Antwerpen.

Hierbij in alfabetische volgorde de 10 kandidaten die werden geselecteerd door onze jury:

Brans Berre, Clays Ronald, Hagenaars Ben, Vanhool Cédric, Warmenbol Miguel
- Custom Territory

Custom Territory is een community van schoenmakers, ontwerpers en dragers die het lineaire take-make-dispose patroon in de schoenindustrie wil doorbreken. Voor de BKRK-award #Textiel hebben ze een sneaker ontworpen die volledig uit gerecycleerde materialen bestaat. Het doel is een toekomst waarin ze schoenen kunnen herontwerpen, hermaken en hergebruiken, met grondstoffen die uit de directe omgeving komen. Een circulair model gebaseerd op lokaal beschikbare kennis en materialen.


Foto door Senne Van Der Ven.

Bruynbroeck Clarisse 
- Two times the same moment

‘Two times the same moment’ is een onderzoek naar het vastleggen van een beweging, de verstilling van een dagelijks object.  Clarisse Bruynbroeck analyseert hoe ons gebruik sporen en imperfecties achterlaat of de objecten tekent. Door de oorspronkelijke materie waaruit een alledaags voorwerp bestaat te vervangen door andere materialen zoals aluminium wordt het functionele aspect van deze objecten teruggedrongen. Dit is een ingreep waarmee Bruynbroeck de sculpturale, esthetische en poëtische kwaliteiten van deze banale voorwerpen op de voorgrond wil plaatsen.


Foto door Ligia Poplawska voor valerie_traan.

Caltabellotta Salvatore
- Woven Memories

Multidisciplinair ontwerper Salvatore Caltabellotta slaat bruggen tussen ambacht, industrie, object en gebruiker. Hij studeerde af aan de Design Academy Eindhoven in de afdeling Man & Wellbeing. Caltabellotta’s werk bevat aandacht voor welzijn in context, proces en detail met oog op onze sociale wereld. Zijn werk wordt gekenmerkt door experimenteel materiaalonderzoek en invloeden uit de relatie tussen traditie en lokale cultuur. 

Het project ‘Woven Memories’ analyseert de therapeutische werking van het maken van textiel en onderzoekt de integratie van textiel in nieuwe vormen van creatieve therapie.

Delaey Tom, Broeckx Line, Smith Lisa 
- MolWol

Met Tom Delaey en Lisa Smith als product designers, en Line Broeckx als grafisch ontwerpster, biedt MolWol dekbedden gevuld met hoogkwalitatieve wol van het Kempense heideschaap. In tegenstelling tot dekbedden die uit dons of uit synthetische materialen vervaardigd worden, zijn deze dekbedden een diervriendelijke en ecologische keuze. Ook brengen wollen dekbedden tal van gezondheidsvoordelen met zich mee en garanderen deze een eerlijk, lokaal, sociaal en betaalbaar slaapcomfort. Met wol expertise van Wild van Maashorst Wol is alvast een prototype ontwikkeld. MolWol is een initiatief van Kemp VZW. Dit is een natuurvereniging die met oog voor onze cultuur en geschiedenis en met inschakeling van sociale tewerkstelling haar steentje wil bijdragen aan een ecologisch en toeristisch waardevolle streek.

Mathieu Nina
​- Wabi

Interieurarchitect Nina Mathieu ontwikkelde in het academiejaar 2016 - 2017 binnen haar masterproject ‘De vertelkracht van schaduw’ het gordijn Wabi. Wabi is een textielscherm dat, door middel van gewichten en trekkers, verschillende vormen aanneemt en waardoor invallend licht schaduwtekeningen maakt. Met de sturing van de gebruiker en omgevingselementen zoals licht en wind brengt Wabi een bijdrage aan de gewenste atmosfeer. Het gebruik kan zich in de zomer naar buiten verplaatsen. Schaduw bakent een ruimte af zonder materieel te zijn. Met haar werk wil Nina Mathieu een herwaardering voor schaduw in de ruimte aanmoedigen.

Torrelle Isabelle
- Meisterwerke

Meisterwerke is een realisatie van Isabelle Torrelle. Isabelle ontwerpt paravents en wandpanelen op een unieke artistieke manier. De panelen kunnen gebruikt worden als kamerscherm, gemonteerd in een metalen voetsteun. Ze zijn gevuld met hoogwaardig geluiddempend materiaal, waardoor ze ook een praktisch nut hebben. Vanuit de liefde voor kunst en textiel ontstond het verlangen om unieke ‘bespoke’ objets de désir te creëren. Elk stuk is beperkt in oplage en is ontworpen, geweven en geborduurd in de grootse traditie van de Vlaamse ambacht en met de Vlaamse geest van innovatie.

Van den Boorn Julie
- Pōur

Julie van den Boorn is de persoon achter de designs van Pōur. Pōur wil mensen inspireren om hernieuwbare materialen een onderdeel van hun leven te laten worden. Pōur maakt een transitie zichtbaar van TAKE-MAKE-WASTE naar urban mining. Dit doen ze door trendy tassen te ontwerpen waarbij de materialen al een leven hebben meegemaakt. Werkkleding, ooit gebruikt om bruggen te bouwen en straten aan te leggen, vindt een nieuwe toepassing in hun design. Julie is gefascineerd door texturen, materialen, kleuren en alle andere aspecten van creatie en wilt ze optimaal bijdragen aan een duurzame wereld.

Van Schuylenbergh Esther

Esther Van Schuylenbergh studeerde in 2014 af als textielontwerper aan de School of Arts in Gent. In 2016 startte ze haar eigen ontwerpstudio waar ze op een ambachtelijke manier interieurtextiel ontwerpt voor de industrie. In haar atelier onderzoekt ze de mogelijkheden van draad en binding, om zo tot nieuwe structuren en experimenten te komen die achteraf in grotere oplage geproduceerd en toegepast kunnen worden. Enerzijds worden er weefstalen ontwikkeld voor de industrie, anderzijds biedt het weefgetouw de mogelijkheid om exclusieve stoffen te weven op maat van de klant.

Van Vossel James en Oost Eef  
​- KANTLIJN

In de marge van het blad wordt veel beschreven, en laat dat nu net de plaats zijn waar ontwerpers Eef Oost en James Van Vossel hun raakvlak vinden voor dit allereerste samenwerkingsproject KANTLIJN. Hun product gaat de uitdaging aan om op subtiele/tactiele wijze het basisidee grafisch te verweven. Een deel vormt zich tot een geheel, in alle opzichten met een hoekje af. 

Verhelst Victor en Renwart Thomas
- Les Monseigneurs

Les Monseigneurs bestaat uit een grafisch ontwerper, Victor Verhelst (1997), en een textiel ontwerper, Thomas Renwart (1995), die samen één ontwerper vormen. Ze zijn op avontuur vertrokken naar hoe ze hun grafische tuin kunnen vertalen naar een textiele tuin. De natuur die ze scheppen kan gezien worden als de plaats waar materie, vorm, kleur en poëzie elkaar vinden. Het medium (wand)tapijt is hun basis, waarbij het object kan veranderen naargelang de wensen van de eigenaar. Door het van een specifiek ophangsysteem te voorzien, kan het wandtapijt ook als deken, poncho of liggend object werken.