Terugblik BKRK Brood

Begin 2018 werd voor de vierde keer een BKRK-wedstrijd georganiseerd. Na de eerdere wedstrijden rond leder, keramiek en houtbewerking was dit keer brood aan de beurt.

De opdracht van de wedstrijd bestond er uit om een (gebruiks)object uit het dagelijkse leven te ontwikkelen voor het vakmanschap van het brood bakken. Geen broodrecept dus, maar een nevenproduct met een stevig verhaal, geïnspireerd door gebruiken of rituelen die met broodconsumptie gepaard gaan.

De drie laureaten van de wedstrijd zijn:

3e plaats: ‘Broodbrekers en spelkruimels’ – Frederic Pieck

Dit ontwerp voegt een speels element toe aan de traditionele broodlunch door van de verpakking zelf een spel te maken. Dit creëert meer dialoog en interactie aan de lunchtafel. Het spel wordt aangeboden als een set met alle toebehoren zoals spelkaarten, amulet en potlood. Een origineel en relevant idee volgens de jury, waarbij het spelgegeven nog een inhoudelijke evolutie kan doormaken.

2e plaats: ‘Broodsnijbakvorm’ – Roel Vandebeek

Dit product combineert een traditionele bakvorm met snijlijnen. De vorm heeft ingebouwde ‘latjes’ die het tijdens het bakproces in het brood worden herhaald en die het snijden achteraf vergemakkelijken. De broodsnijbakvorm werd na onderzoek verder verfijnd en is zowel in een vaste vorm als in demonteerbare variant uitwerkt.

1e plaats: ‘Broodtotem’ – Gilberte Claes en Luc Vleugels

Dit duo ontwierp een origineel en multifunctioneel broodelement. Niet alleen fungeert deze totem als een instrument om brood te serveren en bewaren, ook het ‘maken’ van het brood - kneden, rijzen en bakken – is inbegrepen. Het ontwerp ligt op deze manier in het verlengde van haar ontwerpers, die zelf als respectievelijk interieurarchitect /meubelontwerper  en kunstenaar/art director/ziener actief zijn.