Terugblik BKRK Hout

Na de succesvolle wedstrijden rond leder en keramiek was in het voorjaar van 2016 houtbewerking aan de beurt.

Meer dan 20 ontwerpers uit heel Vlaanderen dienden de meest uiteenlopende objecten in. Geen gemakkelijke opdracht dus voor de jury om er 3 laureaten uit te kiezen.

Toch zijn we trots op deze fantastische selectie:

3e plaats: Blokrijk Domino – Jolien Fagard i.s.m. Mattie Zoons

Een variant op dominoblokjes met dezelfde regels: maak een zo lang mogelijke reeks van blokjes. Ditmaal niet door telkens hetzelfde aantal bolletjes naast mekaar te leggen, maar door het hout op de juiste manier te verbinden. Van zwaluwstaat-verbindingen over pen-en-gat- tot de traditionele tandverbinding: voor wie niet thuis is in de verschillende aanhechtingen van hout is dit kleinood een eerste speelse stap in een prachtige uitvoering.

2e plaats: Woodpebbles – MDST/ Tania De Bruycker

Lekker eten is niet vanzelfsprekend, en dus moeten we het mooi presenteren, op borden die een meerwaarde bieden. De kunstenares laat de ziel van het materiaal en de natuur zegevieren in deze robuuste borden en broodplanken die spelen met licht en schaduw. De productie gebeurt volledig manueel, met behulp een kettingzaag, wat de producten een verweerd uiterlijk geeft.

1e plaats: Schilmesjeshouder – Steven Gauwberg

De idee achter dit ontwerp is geniaal in zijn eenvoud, vertrekkend van een herkenbaar en praktisch probleem: hoe vervoer je op een elegante manier een schilmesje naar het werk? De technische uitvoering is onberispelijk en getuigt van een doorgedreven vakkennis. De ontwerper, meubelmaker en halftijds decorbouwer bij Kunsthuis Operaballet Vlaanderen, bewijst hiermee dat jaren van oefening en intensief onderzoek om een productieproces op punt te stellen, zijn vruchten afwerpt. Een degelijke, eenvoudige en ambachtelijk hoogstaande creatie.