Terugblik BKRK Leder

In het najaar van 2014 lanceerde Bokrijk de eerste BKRK-wedstrijd gericht naar jonge ontwerpers en gevestigde waarden. De opdracht van de wedstrijd bestond er uit om een object uit het dagelijkse leven te ontwikkelen en zo het vakmanschap leder in al zijn facetten te tonen.

Een hedendaagse insteek en aangepaste vormgeving, economische haalbaarheid, duurzaamheid en een referentie naar een authentieke productiemethode zijn sleutelwoorden. De jury met vakmensen uit diverse gebieden zoals o.a. Peter Vavedin (Schoenen Ambiorix), Michaël Verheyden (designer) en Veerle Windels (modejournaliste) beoordeelde de inzendingen, elk vanuit zijn of haar eigen expertise.

De drie laureaten van de wedstrijd zijn:

3e plaats: Speelgoedauto – Caroline Gielen

Vakmanschap op kindermaat. Caroline Gielen slaagde erin om drie modellen speelgoedauto’s te herleiden tot hun essentie, volledig gevormd uit leer.

2e plaats: Frisbee – Filip Cappoen en Paul Devriendt

Exclusief ‘toy for hipsters’, zo kunnen we de volledig lederen frisbee omschrijvingen. Deze hoogvlieger is een ongewone toepassing van het leervakmanschap maar toch een luxueus en verfijnd object.

1e plaats: O-binder – Margot Declerck

Dit duurzaam idee is ontstaan als nieuwe toepassing voor restmateriaal van leder. Een eenvoudig ontwerp, een lederen riempje, bedoeld voor het samenhouden van allerhande kabels.