Terugblik proces BKRK-award #Textiel

Begin dit jaar startte voor VAKlab de zoektocht naar een product, project, dienst of onderzoek dat het authentieke vakmanschap textiel in al zijn facetten kan tonen. We kregen 57 originele en creatieve inschrijvingen binnen waaruit een selectie van 10 inzendingen gekozen werd door onze jury. Niemand minder dan ontwerper en creatieveling Tim Van Steenbergen en onderneemster en zaakvoerster van Verilin, Ilse Dedeken, zijn de curatoren van deze wedstrijd. Pascal Cools, managing director van Flanders DC, en Ruth Goossens, hoofdredactrice van Knack Weekend, vervolledigen deze jury.

De 10 geselecteerden hebben met hun inzending een heus parcours afgelegd. Zo organiseerde VAKlab in mei een meet-and-greet voor de 10 geselecteerden. Op deze meet-and-greet maakte de juryleden voor de eerste keer kennis met de personen achter de creatieve dossiers. Op deze inspirerende dag konden de kandidaten al hun vragen rond ondernemerschap en textiel afvuren op de juryleden. Door middel van de gegeven feedback heeft de jury de deelnemers en hun inzending niet enkel beoordeeld maar ook ondersteund tijdens het proces. Bovendien maakten de kandidaten kennis met elkaar en werden eventuele samenwerkingen niet uitgesloten.

Op 12 juni was er een tweede jurymoment in het Kasteel van Bokrijk. Hier kregen de 10 geselecteerden elk 30 minuten de tijd om hun business model eventueel met bijhorend prototype voor te stellen. Zo hebben we tien creatieve en innovatieve prototypes kunnen waarnemen, en zijn we erg blij met het resultaat dat de kandidaten hebben kunnen neerzetten. Aan het einde van de dag, nadat alle deelnemers hun prototype hadden voorgesteld, koos de jury haar drie genomineerden.

Salvatore Caltabellotta, Julie van den Boorn en Les Monseigneurs (Victor Verhelst en Thomas Renwart) dienden de sterkste dossiers in. Van 1 juli tot en met 30 september 2019 kan er via deze website op deze drie inzendingen gestemd worden. De publieksstemming bepaalt voor 20 procent mee wie de winnaar wordt van de BKRK-wedstrijd #Textiel. Deze winnaar wordt bekend gemaakt tijdens het slotevenement op 10 oktober 2019.